Erori de cash flow management în afaceri 💵
▶️ Cash flow-ul reprezintă fluxul de numerar generat de venituri și cheltuieli. Cu alte cuvinte, banii care intră și ies din firmă. Câtă vreme acest flux este gestionat corespunzător, compania va avea în permanență resurse de lichidități pentru plata datoriilor scadente. Totuși, chiar și companiile profitabile pot întâmpina la un moment dat erori de cash flow.
De unde pot apărea erori de cash flow
De la bun început, într-o afacere CASH-FLOW-ul există, indiferent dacă îl măsoară/urmărește cineva sau nu.
Cea mai des întâlnită cauză, este lipsa unei proiecții, situații de cashflow pentru următoarele 1-2-3 luni cel puțin. Multe afaceri încep. iar proprietarii așteaptă rezultatele bune, fără să-și calculeze însă pentru. cât timp le ajung banii inițial și ulterior dacă fluxul de numerar este pozitiv și care este planul B dacă realitatea nu merge conform planului.
Chiar dacă unii o fac, un raport de cashflow nu este o formulă fixă. Experiența, flerul, simțul financiar îi permit unui administrator să. ia mai multe variabile în calcul; în același timp, această complexitate lasă loc și pentru diverse soluții.


O altă sursă de erori de cash flow o reprezintă erorile contabile, care pot apărea din greșeli. matematice, greșeli de aplicare a politicilor contabile, ignorarea unor evenimente economice sau interpretarea eronată a evenimentelor economice și a fraudelor.
Alte surse ale erorilor de cash flow pot fi:
1️⃣ Comenzi neonorate de parteneri
2️⃣ Costuri ridicate ale forței de muncă
3️⃣ Cadrul fiscal în continuă schimbare
4️⃣ Neplata la timp a facturilor
5️⃣ Fluctuații ale prețurilor de referință la materiile prime
Cum poți influența fluxul de numerar
Pentru a menține un cash flow corect, îți sugerăm să:
➖ Stabilești un preț corect pentru produsele/serviciile comercializate, ținând cont de clienții țintă ai produsului/serviciului, cantitatea disponibilă. în stoc, distribuția, promovarea și prețurile practicate de concurență;.
➖ Reduci costurile de producție prin negocierea prețurilor cu furnizorii de materii prime și cheltuielile indirecte prin compararea cheltuielilor. bugetate cu cele realizate, comparare care te va ajuta să observi evoluția cheltuielilor și să iei decizii viitoare pentru. reducerea lor;.
➖ Stăpânești controlul încasărilor prin verificarea periodică a facturilor neplătite/trecute de data scadentă și contactarea partenerilor. în scopul plății acestora, verificarea constantă a istoricului clientului și a situației sale financiare și acordarea de. discount-uri pentru plata în avans;
➖ Stăpânești controlul stocurilor prin stabilirea unui număr maxim și a unui minim de număr. de produse de care ai nevoie pentru a onora numărul comenzilor.
Cele mai recente articole aici:
- Găsirea clienților de care ai nevoie 👨👩👧👦
- Erori de cash flow management în afaceri 💵
- Importanța luării deciziilor – cum să iei corect decizii 🤔
- Plan de afaceri – ce este și ce beneficii îți aduce 📈
- Cum își gestionează antreprenorul timpul 🕗